Geomembraanit

 • Geomembraanit/muovikalvot

  Geomembraaneja, eli yleisimmin muovikalvoja, käytetään eristerakenteena esim. kaatopaikkarakentamisessa, tunnelirakentamisessa ja kaivosteollisuudessa. Kalvot ovat yleisimmin kemiallisesti hyvin kestävää HDPE- tai LLDPE-muovia. Kalvon paksuus ja materiaali määräytyy käyttötarkoituksen ja olosuhteiden mukaan. Alle yhden millin paksuisia kalvoja kutsutaan usein ohutmuoveiksi.

  Esimerkiksi Suomessa uusien kaatopaikkojen pohjarakenteissa on vuodesta 1997 lähtien vaadittu käytettävän synteettistä geomembraanieristettä – käytännössä HDPE-kalvoa. Paremmin muodonmuutoksia kestävät LLDPE-geomembraanit soveltuvat erinomaisesti esim. tunnelirakentamiseen.

  Paksummat geomembraanit saumataan yleensä kuumakiilahitsauksella tai ekstruusiohitsauksella, jolloin sauman tiiviys voidaan todeta heti asennuksen jälkeen. Ohutmuovikalvoja ei voi käytännössä hitsata joten ne saumataan yleensä limittämällä. Tarvittaessa limityksen väliin asennetaan bentoniittijauhetta. Kalvojen hitsaus edellyttää aina ammattitaitoista asennusurakoitsijaa

  Linkit valmistajien sivuille: Juta ja Plastika Kritis

  Geomembraanit